2011. december 6.

A Sapkás 14.

Peti másnap reggel nem akarta hallani a vekkert, mégis hallotta. Az ágyból sem akart kimászni, mégis kimászott. A legnehezebb azonban az iskolabusz volt. Arra gondolt, egyszerűen nem száll föl, de akkor mit szól a Sapkás, aki látja őt az ablakból és azt hiheti, hogy fél. Igaza lenne. Tényleg félt, bár ezt senkinek sem vallotta volna be. Legkevésbé a Sapkásnak.
A Sapkás ott ült, ahol szokott, a bal hátsó kerék fölött. Peti próbált haragos képet vágni, de ahogy meglátta magát a busz ablakában, jobban hasonlított egy riadt nyúlra, mint egy mérges oroszlánra.


- Pedig igenis dühös vagyok és csalódott. Azt hittem a Sapkásról, hogy tisztaszívű és őszinte, de koszos szívű és hamis. Hárman egy ellen...
Peti felszegett fejjel a busz végébe ment és leült. Ugyanazt a hányingert érezte, mint előző este az intézet előtt. Őt még sosem köpte le senki. Kivéve a Samut, aki a szülinapi zsúrján köpő versenyt rendezett, de az véletlen volt. Szegény Samu néni nem győzött bocsánatot kérni, a nadrágját is elvitte volna kimosni, csak nem volt nála váltás. Bezzeg a Sapkás anyukája nem kért tőle bocsánatot és a nadrágját sem kérte el...
Petit tetőtől talpig elborította a szégyen. A Sapkás anyukája nem kérhet tőle bocsánatot, mert nincs, vagyis van, de alig. Különben is, járhatott volna rosszabbul, ha például megverik. Peti elkapta a Sapkás pillantását, nem tűnt se mérgesnek, se barátságosnak, csak szomorúnak. Leszálláshoz készülődött. Peti az órájára pillantott. Még akkor is beér a suliba, ha most leszáll. Felkapta a táskáját és a Sapkás után rohant. Pár pillanatig szótlanul álltak egymás előtt, végül a Sapkás szólalt meg először.
- Szia.
- Szia.
Hülye ötlet volt leszállni. Hülye dolog volt egyáltalán összebarátkozni egy hülye intézetissel.
- Hülyeség az egész - szaladt ki a száján. A Sapkás elnevette magát.
- Az, hogy tegnap leköptünk?
- Az is. És az, hogy haragszunk egymásra.
- Akkor hagyjuk abba.
- Rendben.
- Ezek szerint újra barátok vagyunk?
- Nem. Nem haragszunk egymásra és nem vagyunk barátok. Semmik sem vagyunk.
Sapkás a kezét nyújtotta, Peti kábán megrázta.
A Sapkás megfordult és hosszú, lassú léptekkel elindult az iskola felé. Peti a buszmegállóban maradt. Megkönnyebbült, de örömöt nem érzett. Egy megymaggnyit sem.
- Várj! Átjössz hozzánk szombat délután?
A Sapkás körülnézett, azt hitte, Peti nem neki szólt.
- Minek?
- Anyukám szeretne megismerni.
A Sapkás a fejét rázta.
- Kösz, de nem. Nem érek rá.
- Akkor vasárnap?
- De hát nem is szereti az intézetiseket!
- Nem ismeri őket és mindentől félt, amit nem ismer. Játszhatnánk a Galaxy-val. És sütne palacsintát. Apukám pedig adna cigit.
- Na persze.
- Akkor eljössz?
- Megbeszéljük.
- Mikor?
- Holnap a buszon.
- Az jó lesz!
- Akkor szia.
- Szia.


Nincsenek megjegyzések: