2011. október 10.

A Sapkás 7.

Galaxy 2000
Peti egész nap örült és csak akkor szomorodott el egy pillanatra, mikor a szülei este meglepték a Galaxy 2000-rel. Anyához bújt, hogy ne lássák, mennyire szégyelli magát. Apa a fejét vakargatta, anya a kezét csapkodta és mindketten egyetértettek abban, hogy Peti bizonyára kamaszodik, ezért viselkedik ilyen furcsán.
Peti nem tudta, mit jelent kamaszodni, arra gondolt, ez is biztos  olyan, mint a lúdtalp vagy a dadogás, amit idővel kinő az ember. Aztán leült a gép elé, elkezdett játszani és megszűnt a világ. Kivételesen fél kilenc helyett fél tízig ébren maradhatott, de ez nem jelentett semmit, mert még álmában is a Galaxy-val játszott.

Másnap a Sapkás foglalt neki helyet a buszon, a hátizsákját tette az ülésre, amíg Peti fel nem szállt.
- Mi újság? Akkora karikák vannak a szemed alatt, mint egy pandának - köszöntötte.
- Sokáig játszottam - vallotta be Peti.
- Megkaptad végre?
Peti vigyorogva bólintott.
- És milyen?
- Á, semmi különös ... Iszonyatosan jó!
- Kipróbáltad az összes karaktert?
- Dehogyis! Arra egy év sem lenne elég, tudod, ez a fejlesztett változat, a legújabb kiadás, összesen 120 karakterrel.
A Sapkás irigykedve hallgatta.
- Te meg mit keresel itt? – fordult feléjük egy srác az első ülésről. Peti látásból ismerte, a jobb fülében három karikát hordott és mindig egy szakadt térdű farmerben járt.
- Nem mondták, hogy elmarad az első óra? Margit néni tegnap elesett a biciklijével és eltört a karja.
A Sapkás megvonta a vállát, neki ugyan nem szólt senki, pedig igazán szívesen aludt volna egy órával tovább.
- Kísérj el a suliba! - szaladt ki Peti száján, de egyből megbánta. Nem pisis ő vagy lány, akit kísérgetni kell az iskolába.
- Oké - válaszolta a Sapkás egyszerűen.
Az utat végig dumálták. Peti a játékairól mesélt, a Sapkás meg a szobatársairól és arról, hogy az anyukájától Karácsonyra mobiltelefont kap.
- Megígérte - mondta a Sapkás. Petiben motoszkált a gyanú, hogy ígérni könnyű, de nem szólt semmit. Nem akarta elrontani a Sapkás örömét.
Becsöngetés előtt még volt annyi idejük, hogy bemenjenek reggeliért a sarki közértbe. A bolt mellett egy kutya téblábolt, néha odacsapódott egyik-másik vásárlóhoz, aztán odébb ment, nézelődött, szaglászott. Pofájában három fekete gomb csillogott, kettő a szeme, egy az orra, hosszú, fekete szőre a kosztól és a sártól csúnyán összetapadt.
- Három napja itt mászkál ez a dög - morogta egy pocakos férfi tányérsapkával a fején - Valaki igazán hívhatná a sintéreket!
Petinek összeszorult a szíve.
- Veszek neki parizert! - mondta és már rohant is a boltba.
- Ne etesd, mert akkor sose tudod levakarni magadról! Rosszabb lesz neki utána, hidd el.
Peti oda sem figyelt, minden pénzét párizsira költötte, tízóraira nem maradt, úgy döntött, majd kunyerál valakitől a suliban. A kutya egy szempillantás alatt behabzsolta a felvágottat, megnyalta a szája szélét és várakozva felnézett a fiúkra.
- Nincs több pénzem - tárta szét Peti a karjait.
- Hagyd már! Inkább rohanj, mert el fogsz késni.
A Sapkásnak igaza volt. Két perce maradt az első óráig és még át sem öltözött. A tesi tanbá nem fog örülni. Futva jutottak el a suli bejáratáig, a kutya ment volna tovább Petivel, de Sapkás a nyakánál fogva visszatartotta.
- Mi lesz vele? - fordult vissza Peti.
- Te bemész, a többit meg bízd rám.
- Ugye nem fogod bántani?
- Nem fogom - ígérte a Sapkás.
Peti bevágtatott, még épp időben, a Sapkás meg rágyújtott egy cigire. A kutya egy tapodtat sem mozdult.


Nincsenek megjegyzések: