2011. augusztus 28.

A Sapkás 1.

Peti aznap nulladik órával kezdett. Hét helyett hatkor kelt, hogy a fél nyolcas busz helyett a félhetessel menjen. Persze megint rohannia kellett, de most legalább elérte a buszt, ami sokkal jobb annál, mint amikor nem éri el, mert akkor a semmiért izzad és fújtat, mint egy gőzgép. Jókedve lett, olyan jó, hogy azt sem nézte, ki mellé ül le és mire rájött, már késő volt. Előtte, mögötte intézetisek és persze mellette is, egy srác, aki mindig sapkát hordott, mert a tetvek miatt kopaszra nyírták a fejét. Peti csak ennyit tudott róla és azt, hogy annyiszor bukott, hogy a saját húgával jár egy osztályba.
A Sapkás szerencsére nem szólt hozzá, csak bámult ki az ablakon, mint akinek fáradt a tekintete és épp most nyújtózik.


Peti elővette az uzsonnáját és majszolni kezdte. Vaj, sajt, pulykamell, hozzá paradicsom a nagymama kertjéből. A mellette ülő fiú rásandított, aztán vissza az ablakra. A busz sorompóhoz ért, a hajnali gyors olyan lassan közeledett, hogy a sofőr levette a gyújtást. Csönd borult rájuk és ebbe a csöndbe hasított bele a Sapkás hasának korgása. Peti szájában megállt a falat. Az intézetisek biztosan nem kapnak reggelit, anya azt mondta, hogy az intézet rettenetes hely, azért olyan furák, akik benne laknak.
- Kérsz? - kérdezte Peti tele szájjal. A fiú nemet intett a fejével, mire a gyomra újra megkordult. Peti zavartan összecsomagolta maradék uzsonnáját és a táskájába süllyesztette.
- Szólj, ha mégis.
- Nem kell, nekem is van. Parizeres zsömle.
Peti fellélegzett. A parizeres zsömle finom, tehát az intézet mégsem lehet annyira szörnyű hely. Talán tetvek sincsenek, az is csak mese.
- Miért vágták le a hajad? - kérdezte hirtelen.
- Honnan veszed, hogy levágták?
A fiú pillantásától Peti elpirult.
- Hát, hogy … izé … a sapka meg a tetvek - dadogta.
- Tetvek? Na húzz el innen, de nagyon gyorsan, mielőtt kihajítalak az ablakon.
- Én nem akartam, bocsánat, nem azért kérdeztem.
- Mondtam valamit.
A Sapkás rá sem nézett, csak bámult tovább ki az ablakon.
Peti felállt, a leghátsó üléshez ment és két megállóval később leszállt.


Nincsenek megjegyzések: