2010. december 23.

Karácsony

Második nap

Érkezés a Mamához


Másnap délután indulnak a Mátrába. Az apja viszi a sárga Ladával, ami azért nem Opel vagy Ford, mert amíg a szép, új házra gyűjtenek, addig nincs pénz szép, új autóra. Gyorsan telik az idő. Peti vagy alszik vagy az utat figyeli, mint apukája, aki vagy az utat figyeli vagy alszik és akkor megállnak egy kávéra. Mire elérik a hegy lábát, besötétedik és sűrű pelyhekben hullani kezd a hó. Peti ki akar szállni, de apja rászól.
- Mindjárt ott vagyunk! Már csak tíz perc. Már csak öt perc. Már csak egy perc - de ez Petit nem vígasztalja, mert nem tudja pontosan, mi az a perc. Aztán végre bekanyarodnak a faluba.
- Zsákfalu, mert nincs utána út - magyarázza apja és Peti ettől valahogy még boldogabb lesz.


A macska már várja őket. Mancsait maga alá húzva ül a kerítés tetején. Ahogy megpillantja Petit, leugrik és a ház felé szalad.
- Szól a mamának, hogy megjöttünk - mondja Peti és igaza van. Még be sem zörgetnek, a Mama már ott is van, szélesre tárja a kaput és puszit nyom Peti arcára.
- Édes fiam, kicsi is vagy, sápadt is vagy, sovány is vagy, de nem baj, majd itt kipendülsz, mint a malac télen. Gyertek be, ne tátsuk itt a szánkat, mert beleesik a hó - mondja és hozzá gurulósan nevet. Peti még soha nem hallott senkit úgy nevetni, mint a Mamát.
- De tényleg csak egy percre, Mama. Tudja, én holnap dolgozom, korán kelek... - mondja az apja, de a Mama leinti.
- Nem mész innen sehova. Egyél, igyál, aztán hívd fel Hildát, hogy ne várjon ma éjjel. Reggel majd én ébresztelek, készítek neked kávét, az útra reggelit és mehetsz, ahova akarsz.
Belépnek a nagy szobába, ahol mindennek más színe van. A kályha barna, a szőnyeg kék, az ágy zöld, a terítő vörös, a fal sárga, a székek fehérek. Az asztalon halomban áll a pogácsa, Peti ráveti magát.
- Fiam, az illemet otthon felejtetted? - szól rá apja. Peti elvörösödik.
- Hagyd már, hiszen itthon van - mondja a nagymama és ő is enni kezd. A pogácsa finom, csöndben falatoznak, a mama néha felnéz és Petire mosolyog, Peti vissza rá. Elkezdődött a vakáció.


Nincsenek megjegyzések: