2010. december 21.

Karácsony

Első nap

Amikor kiderül, hogy a Mamánál jó

Van a béketelepi lakótelepen egy kisfiú, akit Petinek hívnak, hétéves, a negyediken lakik és soha semmit nem szabad csinálnia. Mert ha fára mászik, anyukája kiabál:
- Ne mássz a fára, mert leesel és bevered a fejed.
Ha meg a tócsába biciklizik, az apukája kiabál:
- Ne tócsázz a biciklibe, mert koszos lesz a ruhád.
Így mondja, mert idegességében gyakran összekeveri a szavakat.
Ha pedig túl sokáig marad a szomszédban, akkor mindketten egyszerre kiabálnak, hogy ez micsoda illetlenség és hogy nem tudják, hogy ez a viselkedés honnan ragadt Petire. Mintha egy viselkedésnek ragadnia kellene és nem lehetne csak úgy, hogy ő jól érzi magát valahol és ezért tovább marad.
Mostanában Peti szülei sokat és sokáig dolgoznak. Estére fáradtak, rosszkedvűek és éhesek, mert ebéd helyett csak bekapnak pár falatot. Így mondják és mutatják, hogy lötyög a szoknya meg a nadrág.


A téli szünet első reggelén leültetik Petit a nagy, piros fotelbe. A nagy, piros fotel nem sok jót ígér. Petit akkor ültetik bele, ha azt akarják, hogy nyugton maradjon és csak rájuk figyeljen. Az apja szólal meg először.
- Tudod, fiam, anyáddal egy szép, új házra gyűjtünk, ahol majd lesz szép, új kert és virág, amiket persze nem szabad majd letaposni!
Peti arra gondol, hogy ezek szerint most fogják megdorgálni azokért a virágokért, amiket majd egyszer úgyis letapos.
- Az új ház miatt sokat kell dolgoznunk és nincs időnk vigyázni rád, ezért a téli szünetre elküldünk a nagymamához a Mátrába. Most biztosan szomorú vagy és talán haragszol is, hogy nem töltheted velünk a szünetet, de Karácsony napján mi is oda utazunk és akkor találkozunk.
Még hogy szomorú? Még hogy haragos? Peti alig hiszi, hogy ekkora szerencse érte. A Mamának van kutyája, macskája, csirkéje és egy kocája, akit Tádénak hívnak és az állatokkal annyit játsszhat, amennyit akar és a szomszédban is laknak gyerekek és azokkal is annyit játszhat, amennyit akar. Örömében felnevet.
- A Mamánál jó - mondja és a szülei döbbenten merednek rá.
- Csak vigyázz a malaccal, meg ne harapjon!
- És vigyázz a csirkékkel, meg ne csípjenek!
- És ne ragadjon rád semmi rossz a gyerekektől a szomszédban!
Mondják egyik intelmet a másik után. Peti nem hallja őket. A Mamánál jó. A Mamánál jó. Csak ez jár a fejében.


1 megjegyzés:

Zizi írta...

Szuper mese, mint mindig. Várom már a második napot! ;)