2017. szeptember 19.

Halpénz


Harcsa bácsi köztudottan szereti a pénzt. Van egy hatalmas kofferja, amit egy elsüllyedt hajóban talált, abba teszi minden összekuporgatott pénzét. Kérdezhetnétek, honnan van annyi pénze, hogy csak egy kofferban fér el? Harcsa bácsi lakáskiadással foglalkozik. Az elsüllyedt hajó egykori kabinjait adja ki jó pénzért családos és egyedülálló halaknak. Ha valaki nem tud fizetni, úgy kipenderíti, hogy az uszonya nem éri a földet. Most Pontyékon a sor. Ők Harcsa bácsi utolsó bérlői. Amikor beköltöztek, még csak ketten voltak: Ponty és Pontyné. Ahogy azonban születtek a pontyporontyok és emelkedett a lakbér, egyre nehezebben jöttek ki Ponty fizetéséből.
- Sajnálom, fel is út, le is út - közölte Harcsa bácsi a családdal, amely még aznap elköltöztek egy kisebb lakásba.

Harcsa bácsi tehát egyedül maradt kofferjával. Számolgatta pénzét, aztán elunta és inkább kibámult a hajó ablakán. A falióra delet ütött.
- Ilyenkor szokott a kis Ponty Petya hazajönni az iskolából - sóhajtotta és ki tudja miért, elszomorodott. Eltelt egy óra.
- Ilyenkor szokott a kis Ponty Panka mesét olvasni az anyukájával - merengett és még rosszabb lett a kedve. Eltelt még egy óra.
- Ilyenkor szokott Pontyné bekopogtatni, hogy van-e kedvem velük kávézni.
Harcsa bácsi nyelt egyet, aztán még egyet, de feltörő sírását nem tudta lenyelni. Ebben a pillanatban nyílt az ajtó, Pontyné lépett be rajta.
- Bocsánat, itt felejtettük Petya iskolatáskáját - hebegte. Harcsa úr ránézett, aztán a kofferjára és rettenetesen elszégyellte magát.
- Gyertek vissza - szólalt meg halkan.
- És a pénz? Nem tudunk többet fizetni - riadt meg Pontyné.
- Ami itt van - mutatott a kofferra Harcsa bácsi - életem végig elég.
Így történt, hogy Pontyék visszaköltöztek és azóta is boldogan élnek az elsüllyedt hajóban, ha meg nem haltak.

Nincsenek megjegyzések: