2011. január 10.

Karácsony

Ötödik nap
Készülődünk

Karácsony előtt
- Mondd csak, Peti, tudod már, hogy mit adsz a szüleidnek Karácsonyra?
Reggel van, mama az ágy szélén ül és a haját fonja.
- De nekem nincsen pénzem – feleli Peti.
- Ki beszél itt pénzről? Ebben a szobában mindent nagyapád és én készítettünk abból, amink volt és amit találtunk.
Peti kibújik az ágyból és nagyanyja mellé ül.
- Meséld el!
Mama befejezi a fonatot és míg helyére teszi a fésűt, úgy néz, mintha azt is látná, ami a falon túl történik. Ilyen a tekintete, mikor mesél, Peti már ismeri.



- A kályha volt az első, nagyapád és a bátyja egy hétig rakták, bélelték, csempézték, még a kéményt is ők építették hozzá. Nagyapád átkozottul makacs ember volt. Nem értett a kályhákhoz, de a végére úgy kitanulta, hogy a szomszéd megkérte, készítsen neki is egyet. A pénzből, amit aztán kaptunk, fonalat vásároltam és megszőttem a szőnyeget. Sokat álmodoztunk a tengerről, hogy majd egyszer elmegyünk vonattal az Adriára és végül ez a szőnyeg lett a mi tengerünk. Kék és lila fonalból szőttem, mikor elkészült, ráfeküdtünk és azt képzeltük, hogy ringatózunk a vízen. Anyukádat a hasamban hordtam, mire elkészült az ágy. Tavasz volt és nagyapád tavasszal szeretett kijárni a határba madarakat nézni. Szerzett egy távcsövet, azzal indult hajnalban madárlesre. Reggelire mindig hazaért és elmesélte, mit látott. Aztán egyszer nem érkezett meg időben a madárlesről. Aggódtam, kiálltam a kapuba, lestem, jön-e már. Beesteledett, mire koszosan, izzadtan megérkezett nagyapád, vigyorogva, hogy megtalálta az ágynak és asztalnak való vadcseresznye fát, ki is vágta, már csak érte kell menni szekérrel. Hát így lett ágyunk és asztalunk. Utóbb székeket is faragott hozzá, nézd, ott van egy a kredencnek támasztva, két rigót vésett a támlájára.
Mama elhallgat, pedig Peti szívesen hallgatná még. Vajon mit jelent az, hogy átkozottul makacs? Mikor neki mondják, tudja, hogy rosszat jelent, de ahogy a mama mondta a papáról, úgy jót is jelenthet.
- Itt van egy lap és egy ceruza. Míg én a reggelit készítem, rajzold le a szüleidet, úgy, ahogyan te látod őket. Ne törődj vele, ha kimész a vonalból. Ha kész vagy, gyere ki a konyhába és mutasd meg.
Peti rajzolni kezd. Anyukájával kezdi, hosszú, szőke haj, kék blúz, a TV előtt ül és a kedvenc sorozatát nézi. Az apukájának csak pár szál hajat rajzol, zöld pulóvert és barna nadrágot ad rá, ez a kirándulós ruhája. Peti ezt szereti a legjobban. Ezt reggeli közben el is mondja a nagymamának, aki a fejére csap és kiszalad a fészerbe.
- Már csak faragni kell és festeni! – mondja és Peti kezébe nyom egy botot - Bükkfa ág, a legjobb kiránduláshoz. Erős, szívós, hajlékony, apád szeretni fogja. Mutasd a másik rajzot!
Mama kézbe veszi a lapot.
- Mi ez a doboz anyukád előtt? – kérdezi.
¬- A tévé. Anyu minden este megnézi a kedvenc sorozatát, azt mondja, hogy amikor a tévét bekapcsolódik, ő kikapcsolódik. Mit jelent az, hogy kikapcsolódni?
Mama elgondolkodik.
- Az emberek így mondják, mikor jól érzik magukat.
- Akkor az anyu mindennap csak egy órát érzi jól magát?
- Biztosan nem – válaszolja nagymama - Filmet nem tudunk rendezni anyukádnak, de egy darabot talán összerakhatunk. Miről szól a sorozat?
- Híres emberek vannak benne, akik külföldön élnek, szivaroznak, hosszú kabátot viselnek és sok kávét isznak. De nem tudom, hogy miről szól a sorozat, mert sokszor, akik veszekednek, azok szerelmesek egymásba vagy forditva. Az biztos, hogy van benne egy gonosz és egy jó fiú, akit az anyu jobban szeret. A két fiú egy lányba szerelmes, ami azért nehéz, mert ráadásul testvérek is. De senki sem tudja kibékíteni őket, még az anyukájuk sem.
Mama összecsapja a tenyerét.
- Okos fiú vagy, ennyi elég is lesz. Már csak azt kell kitalálnunk, hogy kik legyenek a szereplők.
Mama papírt vesz elő, leírja a forgatókönyvet. Peti ragaszkodik ahhoz, hogy ő legyen a szegény, de jó fiú. Közben megérkezik Gergő, aki szánkózni szeretne, de nem tud, mert megkapja a gazdag és gonosz fiút szerepét. Aztán meg már nem is akar, mert kiderül, hogy az ő anyukájának is ez a kedvenc sorozata és még ő sem készült neki Karácsonyra semmivel. Nagymama játssza az anyát, a lány pedig, akibe mindketten szerelmesek, Kormos lesz. Mama szalagból és maradék függönyből menyasszonyi fátylat készít Kormosnak, de megbeszélik, hogy ezt csak a főpróbán adják rá, nehogy a macska szétszaggassa a jelmezét. Süt a nap, a hó olvadni kezd, ezért egész délután a teraszon próbálnak.
- Mama, mikor is lesz Karácsony? – kérdezi Peti elalvás előtt.
- Holnap este.
Peti megnyugodva fordul az oldalára és hamar elalszik. Álmában egy fekete macska a menyasszonya és az anyukája ennek nagyon örül.


Nincsenek megjegyzések: