2010. szeptember 21.

Emberkert

Autóban ülünk. Kinn sötét fagy, benn párás meleg. Eső folyik a szélvédőn. Kiszállhatok? Nem szállhatok. Százhússzal megyünk. Az út mellett elcsapott macska teteme.
- Hogy a fenébe került ez ide? - kérdezem.
- A pálya melletti kerítés néha lyukas. Azon át tud bújni - feleled.
Akkor sem értem. Nincs is tanya közelben. Hogy került ez ide?
Meglógott. A macska kíváncsi jószág. Azon gondolkodom, vajon milyen lehetett az a pillanat, amikor eltört a gerince. Egyből elpusztult? Vagy még kihúzta magát az út széléig? Egyáltalán mit érdekel ez engem. Ez csak egy macska. Mármint macska volt. Amúgy meg az is lehet, hogy jobb neki így, elcsapva. Lehet, hogy ő akarta így. Mondjuk, hogy öngyilkos lett. A látvány szörnyű, de arról nem tehet. Az öngyilkosságot amúgy sem lehet szépen intézni. Akárhogy erőlködsz, ronda maradsz a végén. Nézzük az akasztást. Puffadt fej, kilógó nyelv, eltorzult arc, himbálózó lábak. A főbelövés még csúnyább. Talán a gyógyszer, mondjuk az altató. Nem is tudom.


- Kérem, doktor úr, segítsen. Tudom, nem kellene ezzel ügyeletben zavarnom, csak tudja, a lányomnak sürgős. Talált egy sünt, tíz centi az egész állat. Szeretné kiteleltetni egy nagy dobozban, de aggódik, hogy a sün fogságban elpusztul. Mondja, maga mit tanácsol?
- Engedjék szabadon. A vadon élő állat nem bírja a bezártságot, főleg nem hónapokon át.
- Igen, magam is ezt gondoltam. Köszönöm, doktor úr.
- Igazán nincs mit.

A rádióban épp a disznótartásról folyik a szó. Civil természetvédők titokban forgattak egy magyar sertés telepen. A vágóhídon áll a kosz, a malacok aprócska ólakban egymáson taposnak, a legtöbbnek ereje sincs visítani, állatorvos nincs, a táp vegykezelt. A felvétel nyilvánosságra került, a telep fenntartóját és az állatvédelmi hatóságot felelősségre vonták, az állatvédelmi ombudsman őrjöng. A rádióban is.
- Kérem, én ezt nem tudom komolyan venni. Micsoda módszer titokban forgatni? Micsoda hátbatámadás ez az állatvédők részéről? A hatóság nevében kikérem magamnak. Miért nem küldtek hivatalos levelet és kértek kivizsgálást?
- Kértek felvilágosítást, csak nem kaptak. Ezt már a műsor elején elmondtuk.
- Nem ez a lényeg, kérem. Mondja meg nekem, mi értelme lejáratni a magyar állatvédelmet az egész ország előtt? Kinek jó ez? Nekünk nem, az biztos, de a malacoknak sem. Különben is? Mi a garancia arra, hogy nem egy külföldi telepen forgattak?
- Szerintem ez könnyen bebizonyítható.
- Nem értek egyet, kérem. Én azt gondolom, hogy mindez rágalom. Egyszerűen az történt, hogy felvettek pár szomorú disznót külföldön és most azt vetítik fűnek-fának. Én csak azt tudom mondani, hogy a magyar sertések boldogok. Igenis boldogok.

Ha a nyúl gyáva, a bagoly bölcs, a róka ravasz, a kutya pedig hűséges, akkor te egy negyed nyúl, egy negyed róka és két negyed kutya vagy. Külsőleg pedig négy negyed pocok.


1 megjegyzés:

Zizi írta...

Tetszik a fotó! Vicces! :)