2017. október 1.

A postás


Tibi tulajdonképpen szerette a munkáját. Erre akkor jött rá, amikor a barátjával péntek este kiültek sörözni a Vigadó teraszára. Nyár volt, meleg, a sör gyorsan a fejükbe szállt.
- Tulajdonképpen szeretem a munkámat – mondta tagoltan Misinek – Biciklizni jó, borravalót kapni jó, az öregasszonyokkal jól kijövök, világéletemben korán keltem, csak... - és itt elakadt.
- Csak? - kérdezte a barátja.
- Csak az a kutya ne lenne. A Jávor Eszti néni kutyája. Úgy hívják, Sátán.
- Miért? Ugat?
- Az hagyján! Harap is.
- Mekkora?

Tibi lehajolt, hogy megmutassa. Misi szája elé kapta a kezét és hangtalanul röhögött.
- Mutasd még egyszer!
Tibi bizonytalanul lehajolt és mutatta újra.
- Most meg mi az Istent röhögsz?
A barátja erőt vett magán és abbahagyta.
- Egy ekkora kutyától félsz? Hát rúgd fejbe vagy harapj vissza – válaszolta. Aztán kiitták a sört és Tibi soha többé nem beszélt a kutyáról.
Hétfőn megint vitt Eszti néninek levelet. Sátán már a kapuban várta. Tibi csöngetett, de alig hallotta, mert a vér a fülében dobolt. Eszti néni házi papucsban, köntösben igyekezett a bejárati ajtó felé, közben odapisszegett Sátánnak.
- Csönd, az anyád – mordult rá és a kutya az asszony lába mellé kushadt. Nyílt az ajtó, Tibi belépett és átadta a postát. Eszti néninek valamit alá kellett írnia, betotyogott a szemüvegéért. Tibi és a kutya magukra maradtak az udvaron. Sátán morgott, Tibi visszamorgott. Sátán hangosabban morgott, Tibi négykézláb ereszkedett és kivillantotta a fogát. Sátán meghökkent, de nem mutatta. Egyre közelebb jött, mint aki nem akar hinni a szemének. Tibi éppen erre várt. Elrugaszkodott, rávetődött a kutyára és beleharapott a nyakába. Érezte a kutyaszőr állott szagát, a vér vasízét a szájában. A kutya eszeveszettül vonyított. Nyílt az ajtó, Tibi két lábra ugrott és kerülte Eszti néni gyanakvó pillantását.
- Ezt meg mi lelte? - mutatott a kutyára. Tibi vállat vont. Eszti néni aláírta az elismervényt, Tibi szó nélkül elvette, aztán sarkon fordult, ki a kapun, fel a biciklire, tekerni kezdett eszeveszett, szélsebes tempóban és közben köpte a szőrt ezerfelé. Izzadtan, fülig érő szájjal esett be a barátja munkahelyére.
- Hát veled mi történt? - Misi.
- Nem látod? Legyőztem a Sátánt!

Nincsenek megjegyzések: